Hulladékgazdálkodás

Környezettudatosság
Hulladékkezelés

A keletkező hulladék összegyűjtésével, tárolásával, hasznosításra vagy elhelyezésre való előkészítésével és ártalmatlanításával kapcsolatos műveletek összessége.

Hulladékszállítás

Az összegyűjtött hulladékot a gyűjtőhely és a kezelési helyek között mozgatni kell. A szállítást úgy kell végezni, hogy a hulladék ne szennyezze a környezetet. Szennyezés esetén, az azt okozó köteles a szennyezett területet megtisztítani, illetve fertőtleníteni. A szállítás eszközeit csak az engedélyezett telephelyen lehet tárolni. Ezek tisztítását csak olyan, szigorúan szabályozott, helyen szabad végezni, ahonnan az elhasznált víz a csatornahálózatba, vagy tisztítás után a közműpótló berendezésbe kerül. A szállítást csak a célnak megfelelő járművek, eszközök végezhetik. A hulladékszállításnál figyelembe kell venni a hulladék jellegét.

Hulladékfajták

A hulladékokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Anyagukat tekintve lehetnek többek között papír, műanyag, fa, fém, üveg, biológiailag lebomló hulladékok. A hulladék forrását tekintve lehet például lakossági, ipari, egyéb szektorokban keletkező. A lakossági hulladék lehet szilárd települési és folyékony települési hulladék. Megkülönböztetünk ezek mellett speciális kezelést igénylő veszélyes és fertőző hulladékot is.

E+E hulladék

Az e-hulladék az egyik leggyorsabban növekvő hulladéktípus az EU-ban, amelynek kevesebb mint 40%-át hasznosítják újra.

Az elektronikus eszközök és berendezések a modern élet velejárói – a mosógépektől, porszívóktól kezdve az okostelefonokig és számítógépekig nehéz elképzelni az életet nélkülük. Az általuk termelt hulladék ugyanakkor akadályozza az EU ökológiai lábnyomának csökkentésére irányuló erőfeszítéseket.

Az elektronikai hulladék, vagy e-hulladék a használat után kidobott termékek egy sorát fedi le.

A kidobott nagy háztartási készülékekből, például mosógépekből és villanytűzhelyekből van a legtöbb – ezek teszik ki az összes begyűjtött e-hulladék több mint felét. Ezt követik az IT-berendezések (laptopok, nyomtatók), a fogyasztói berendezések és a szolárpanelek (videokamerák, fénycsövek) és a háztartási kisgépek (porszívók, kenyérpirítók).

Az összes többi kategória – például elektromos szerszámok és orvostechnikai eszközök – együttesen az összegyűjtött e-hulladék csupán 7,2%-át teszik ki.

Az újrahasznosítási gyakorlatok tagállamonként eltérőek: 2017-ben Horvátország az összes e-hulladék 81,3%-át, Málta pedig 20,8%-át újrahasznosította.

2020-ban lakosonként 10,3 kg elektromos és elektronikai berendezések hulladékát gyűjtötték össze az EU-ban.

Az eldobott elektronikus és elektromos berendezések potenciálisan káros anyagokat tartalmaznak, amelyek szennyezik a környezetet, és növelik az e-hulladék újrahasznosításával foglalkozó embereket érő kockázatokat. A probléma megoldására az EU jogszabályokat fogadott el bizonyos vegyi anyagok, például az ólom használatának megakadályozására.

Továbbá számos, a modern technológiához szükséges ritka ásványi anyag olyan országokból származik, amelyek nem tartják tiszteletben az emberi jogokat.

Amit mi csinálunk
Begyűjtés
Előkezelés
Hasznosítás
Értékesítés
Szállítás

Egyedi innovatív technológiák fejlesztése, automatizáció

A Serenity Recycling innovatív hulladékfeldolgozási megoldásokat kínál, amelyek célja a hulladék újrahasznosítása és az értékes anyagok visszanyerése. A vállalat szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak az újrahasznosítás hatékonyságára és a fenntarthatóságra.

Határtalan lehetőségek

A Serenity Recycling széles körű hulladékgyűjtési és -feldolgozási szolgáltatásokat nyújt különböző iparágak, vállalatok, közintézmények és magánszemélyek számára. A vállalat fém és elektronikai hulladék átvételét és feldolgozását végzi.

A Serenity Recycling emellett tanácsadási szolgáltatásokat nyújt, amelyek segítenek a partnereinek a hulladékkezelési folyamatok optimalizálásában és az újrahasznosítás elősegítésében.

Általunk feldolgozott hulladéktípusok
Újrahasznosítás
WEEE

Elektromos és elektronikai hulladékok

 • Háztartási nagygépek (mosógép, hűtőszekrény, fagyasztó, mosogatógép, stb.)
 • Háztartási kisgépek (hajszárító, porszívó, vasaló, stb.)
 • Információtechnológiai (IT) és távközlési berendezések (számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon, stb.)
 • Szórakoztató elektronikai cikkek (hifi berendezés, televízió, rádió, videokamera, fényképezőgép, képernyő, stb.)
 • Napelemek
 • Elektromos szerszámok (elektromos fűrész, fűnyíró, stb.)
 • Szabadidős és sportfelszerelések, játékok (elektromos futópad, villanyvonat, stb.)
 • Orvosi berendezések (vérnyomásmérő, stb.)
Kis háztartási gépek
Nagy háztartási gépek
Barkácsgépek
Gyártásközi elektronika
Analóg villanyóra
Feldolgozás
Motorikus meghajtás

Villanymotorok, motorikus meghajtások

 • Villanymotorok
 • Mosógép motorok
 • Generátorok
 • Önindítók
 • Villanymotor forgórészek
 • Villanymotor állórészek
 • Ankers, meatballs
 • TV eltérítő tekercs (TV-Yokes)
 • Trafó hulladékok
Villanymotorok
Mosógép motorok
Generátorok
Önindítók
Villanymotor forgórészek
Villanymotor állórészek
Ankers, meatballs
TV eltérítő tekercs (TV-Yokes)
Trafó hulladékok
Újrahasznosítás
Kábel

Kábelek

 • Csatlakozó mentes ipari kábelek
 • Csatlakozó mentes lakossági kábelek
 • Csatlakozót tartalmazó kábelek
 • Gyártásközi kábelek
Csatlakozó mentes ipari kábelek
Csatlakozó mentes lakossági kábelek
Csatlakozót tartalmazó kábelek
Gyártásközi kábelek
Feldolgozás
Ipari hulladék

Egyéb gyártásközi és ipari hulladékok

 • Személygépjármű motorok és váltók hulladéka
 • Egyéb hajtásokat tartalmazó járművek hulladéka
 • Magasabb szennyeződést tartalmazó alumínium öntvények hulladéka
 • Magasabb szennyeződést tartalmazó kevert alumínium hulladékok
 • Túlméretes ipari és háztartási nyomtatók
Személygépjármű motorok, váltók
Járműhajtások
Alumínium öntvények
Kevert alumínium
Túlméretes nyomtatók
Körforgásos gazdaság

Cégünk a körforgásos gazdaság elveit követve erőforrás-hatékony megoldásokat alkalmaz, újrahasznosítja az anyagokat és minimalizálja a hulladékot, ezzel hozzájárulva a fenntarthatóbb gazdasági és környezeti jövőhöz.

A körforgásos gazdaság az a gazdasági modell, amelyben a nyersanyagokat és erőforrásokat újrahasznosítja, és a termékek életciklusuk végén visszakerülnek a rendszerbe. A cél, hogy csökkentsük az erőforrásoktól való függőséget és a hulladék mennyiségét, miközben fenntarthatóbb és gazdaságosabb gazdaságot alakítunk ki.

Ezek az előnyök a hosszú távon számos gazdasági és környezeti előnnyel járhatnak, amelyek hozzájárulhatnak a fenntarthatóbb és kiegyensúlyozottabb társadalom kialakításához.